”Vår lägstakvalitet är extremt hög” – intervju med Matkomfort

I en stressad värld gör vi allt för att få vardagen att flyta på lite smidigare, och det är därifrån idén om matkassar kommer ifrån. Idag finns det många olika företag som levererar matkassar och färdiga maträtter.

Ett företag vars idé skiljer sig lite från de andras är ett av de allra första matkasseföretagen, Matkomfort. Vi pratade med Henrik, VD, grundare och kock på Matkomfort, som berättade lite mer om sin idé. 

Berätta om gänget bakom Matkomfort. Hur kom ni på idén?

”Det började 2005, då jag kände att det var en produkt som saknades på marknaden. Jag är själv kock, men tyckte ändå att det är var utmaning att komma på både goda och hälsosamma maträtter varje dag. Känner jag som kock så, måste det ju finnas andra som känner likadant.”

Henrik började ta fram en idé och startade sedan företaget med tre andra herrar. Deras idé var att sätta restaurangkonceptet i en låda, som man fick levererat hem till dörren.

”Det är inte tiden som är problemet, utan inspirationen. Det vi ville göra var att leverera välplanerade recept med bra råvaror, goda smaker och helt utan halvfabrikat. Vi ville sätta restaurangkonceptet i en låda, där det skulle gå snabbt och enkelt att göra klart maträtten, men med samma kvalitet du skulle få på restaurang.”

Henrik och de tre delägarna drev företaget i några år, innan de andra köpte ut sig. Idag är Matkomfort ett team om 14 heltidsanställda, med ett gäng kockar samt marknads-, ekonomi-, och supportavdelning. 

Vad skiljer er från andra liknande företag?

Matkomforts mat kommer levererat i lådor istället för kassar, men det är inte det enda som skiljer dem från andra matkassar.

”Dels för att det ska gå snabbare att tillaga maten, men framförallt för att få så välsmakande och hälsosamma såser som möjligt, förbereder vi alla såser i förväg. Vi gör också grytbaser, fonder och smaksättare i förväg, allt helt utan konserveringsmedel. Vi använder ingen färdigköpta buljonger eller andra smaktillsatser, utan all vår mat lagas från grunden”.

För att rätterna ska bli så goda som möjligt är inte all mat förberedd, utan bara de delar som går lika bra att göra i förväg.

”Pasta till exempel blir ju inte så roligt när man värmer den, därför blir det ett av stegen man gör precis när maten ska värmas. Den kan sedan blandas med vår färdiga pastasås som man värmt på.”

Matkomfort är lite dyrare än många konkurrenter, men lägstakvaliteten på maten är extremt hög, då den är förberedd av erfarna kockar. Du får också med precis allt du behöver, till skillnad från flera andra matkassar då du ofta behöver ha en del ingredienser hemma sedan innan. 

”För många matkassar behöver man ha ganska många ingredienser hemma redan, som buljong, soja, vitlök, specifika kryddor och liknande. Eftersom vi förbereder alla såser och baser i förväg behöver man inte ha något hemma som komplettering, möjligtvis med undantag för salt och peppar. Behöver man saker som vitlök eller speciella kryddor precis vid tillagning skickar vi med detta i lådan – i den mängd som behövs för receptet.” 

Matkomfort

Använd rabattkoden 'alltommatkassar' för att få 150 kr rabatt på dina fyra första köp, och en kockkniv värd 990 kr vid det femte.

Vi förstår att ni brinner för att minska matsvinnet, berätta mer om det.

”Ja, jag brinner extremt mycket för det här med att minska matsvinn.” 

Henrik berättar att minskandet av matsvinn nästan går före det ekologiska.

”Kan vi sluta slänga mat har vi kommit en lång bit på vägen för att lösa miljöproblemet”.

Matkomforts kockar beställer mat till veckans lådor först efter att de fått in alla beställningar.

”På så sätt beställer vi precis så mycket vi behöver, och från vår sida sker inget matsvinn över huvud taget”.

Förutom att de själv ser till att beställa precis den maten som går åt till kundernas lådor, försöker de också se till att skicka med just den mängden råvaror som kommer gå åt.

Medan många andra företag kanske skulle skicka med ett helt paket ris, mäter Matkomfort ut hur mycket som behövs för antalet portioner till den lådan, och skickar med just så mycket. Ett stort utbud storlekar på lådor är en annan fördel.

”Eftersom vi erbjuder mat för 1, 2, 3, 4, 5 och 6 personer i de flesta av våra kassar får man hem så mycket mat som faktiskt går åt för er familj. Med andra företag får man ofta välja för fler personer än man är i hushållet för att få maten att räcka. Detta leder ofta till att det blir mat över som får slängas. Genom att ha många olika alternativ slipper man det problemet och får precis så mycket mat som faktiskt går åt.”

Vilken är din absoluta favoriträtt? 

”Mina favoriter och det jag gillar för tillfället varierar mycket, just nu har jag en period där jag är mycket för chili. Av våra rätter hos Matkomfort skulle jag dock säga att vår fiskgryta med aioli är en av våra allra bästa rätter. Den är otroligt enkel att tillaga; du kokar bara upp ris samtidigt som du värmer på den färdiga såsen och blandar i fisken. Så enkelt, men ändå gott och helt färskt.”

Henrik påpekar att alla delar av rätten är helt färska, och att såsen bara blir bättre av att stå till sig i någon dag. På så sätt får du samma kvalitet du skulle fått på restaurang, med så få delar att göra själv.

”Det är en rätt som säkert skulle kosta 200kr på restaurang, med extremt fina råvaror och en fantastiskt god sås. För dig blir det istället ett lyxigt tillskott i vardagen.”

Kommer det någon nytt från Matkomfort under 2018?

”Vi har under året utökat våra leveransområden för att nå ut till ännu fler. Några orter som lagts till är Mälardalen, Eskilstuna och Enköping.”

Förutom det kommer de också lansera en vegetarisk matkasse under hösten: Vego Premium. Den har gått att beställa i några veckor och första leveransen är nu på söndag 9/9. Vi ser fram emot att testa det nya tillskottet och återkommer med recension. Testa Vego Premium du med!

Lämna gärna en kommentar

Kommentera

 
Login/Register access is temporary disabled

Betala mindre för din matkasse!
Med vårt nyhetsbrev missar du inga erbjudanden och kan utnyttja din prenumeration till max.

Stäng