Ugnsbakad brie – ett måste för ostälskaren

Även vi matkasseälskare lagar ju såklart ibland mat som inte ingår i veckans kasse. Därför lägger vi då och då upp inlägg där vi inte bara jämför matkassar, utan faktiskt tipsar om andra maträtter och recept – perfekt för din matkassefria dag! Något som jag gör lite då och då som jag absolut älskar är ugnsbakad brie. För en ostälskare är det precis lika fantastiskt som det låter. Du kan göra den på massor av olika sätt beroende på vad du är sugen på eller till vilket tillfälle den ska serveras. Det kan bli en fantastisk matig förrätt med basilika och tomat, dessertliknande och gott att smaska på efter maten med nötter och hjortronsylt eller kanske smördegsinbakad och i ’bite size’ till tapasen. Du kan göra lite allt möjligt, helt enkelt, och allt är lika gott! Läs vidare för att se några olika recept och idéer.

Med tomater och basilika

Till förrätt eller kanske buffén, passar det utmärkt med en brietårta med tomater och basilikapesto. Det bästa med brietårtorna är att det är otroligt enkelt att förbereda. Det du behöver tänka på är att ha ett helt hjul brie, då fyllningen ”stannar” innanför vitmögelskalet tills du skär i den, medan om du slänger in en liten bit kommer allt bara smälta ihop till en stor hög.

Lägg din brietårta på en ugnssäker plåt. Mixa ihop en fyllning med halverade körsbärstomater, rödlök, olivolja, balsamico-glaze, salt och peppar. Häll över blandningen på osten. Om du vill kan du göra några skåror högst upp så att blandningen rinner ner lite i osten. Ställ i ugnen i ca 20 minuter på 200 grader. Ringla lite pesto över när det är klart, sen är den redo att serveras!

Som dessert eller snacks

En av mina personliga favoriter (förutom att helt enkelt ugnsbaka den rätt uppochned som den är) är att breda på hjortronsylt och strö på nötter på brien, antingen innan eller efter du ställer in den i ugnen. Det är också ytterst smarrigt att ha lite varmt färskt bröd till, som du kan doppa i osten som svämmar ut när du skär i den nygräddade brien.

Som snacks, till buffén eller när du har tapas är det smarrigt att göra små mini-bries, bakade i smördeg. Kavla ut en smördeg riktigt tunt och skär små fyrkanter. Lägg en liten bit brie och bädda in den i smördeg och tryck ihop kanterna med en gaffel. Du kan antingen ha dem så som de är, eller ha i lite fyllning innan. Kanske honung och en liten kvist timjan, eller varför inte lite sylt. Personligen gillar jag att ha dem som de är och istället ha olika sylter eller dipsåser till. Då kan alla få vad de vill på, vilket kan vara bra om du serverar till ett större sällskap. Självfallet kan du baka in en hel brietårta i smördeg också.

Detta var dagens tips från Allt om Matkassar. Som du hör kan du ha på det mesta på din brie. Experimentera själv eller googla andra recept för att få mer inspiration. Älskar du ost är detta ett måste – gör en redan ikväll om du inte testat innan!

Vi har nu fått ett nytt tillskott här på hemsidan. Läs vår recension av Årstiderna matkasse, leverantören som älskar ekologiska matkassar och råvaror.

Lämna gärna en kommentar

Kommentera

 
Login/Register access is temporary disabled

Betala mindre för din matkasse!
Med vårt nyhetsbrev missar du inga erbjudanden och kan utnyttja din prenumeration till max.

Stäng