Öka din makt över matindustrin med en matkasse

Vi lever i ett samhälle där vi blir mer och mer medvetna om vad vi äter. Men hur ska vi egentligen välja när valmöjligheterna ökar? Ekologiskt eller närodlat, kanske båda? Hur mycket pengar ska det kosta?  Hur kan vi vara säkra på att det vi köper är det som står på förpackningen när inte ens leverantörerna alltid är det (alla minns vi ju Findus och hästköttsskandalen)?

Det är svårt att och framförallt tidskrävande att hålla koll på vad som är bäst för miljön och även om vi vill det finns kanske inte alltid möjligheten. Som ensam konsument är det dessutom närmare omöjligt att sätta press och påverka de större bolagen.

Tillsammans är vi däremot starka och ett enkelt sätt att ta tillbaka din makt och visa samhället att du bryr dig om miljön är genom en matkasse som jobbar för det hela. Ta till exempel Mat och Ro som till största möjliga del jobbar med närproducerat från den lokala bygdens producenter. Eller Middagsfrid som helt väljer bort rödlistad fisk och palmolja som skövlar regnskog. Dessutom donerar de matkassar till behövande istället för att de slängs.

Låt oss ta ett lite mer konkret exempel och detta återigen med Middagsfrid som är ledande av matkassarna i arbetet för en bättre värld. De skriver på sin hemsida om hur de fick Zeta att ta fram en ny äggpasta från frigående höns genom att tillsammans med deras kunder.
Det hela började med att Kicki, grundaren av Middagsfrid, ställde frågan och fick reda på att den äggpasta de använda i deras kassar kom från burhöns. De tyckte detta var oacceptabelt och meddelade Zeta om att de tänkte sluta köpa denna pasta samtidigt som de vädjade till dem att de skulle ta fram en pasta gjord på ägg från frigående höns. Zeta påstod att det inte skulle vara lönsamt. Middagsfrid tillsammans med deras kunder gick då ut med en pressrelease där de meddelade att de tillsammans med deras kunder skulle bojkotta Äggpasta tills möjligheten kom att köpa pasta på ägg från frigående höns. Resultatet blev att Zeta tog fram en helt ny pasta på ägg från frigående höns och tillsammans med den en ny symbol som guidar oss konsumenter rätt.

Matkasseföretagen både har och tar ett större ansvar över vad deras matkassar innehåller. Eftersom att de gör stora inköp har de dessutom en större möjlighet att påverka. Genom att börja prenumerera på en matkasse kan du därför enkelt jobba för en värld med bättre mat, och detta genom att få en matkasse hemkörd till dörren.

Läs mer om vad företagen står för under vår sida alla matkassar där du också kan klicka dig vidare till deras respektive hemsida!

 

Lämna gärna en kommentar

Kommentera

 
Login/Register access is temporary disabled

Betala mindre för din matkasse!
Med vårt nyhetsbrev missar du inga erbjudanden och kan utnyttja din prenumeration till max.

Stäng