Linas Vegetariska matkasse – Del 2

Dags för dag två med Lina och hennes vegetariska kasse. Idag var det soppa på menyn vilket passade alldeles perfekt i det snöoväder som varit under dagen. Vad passar då bättre än att slurpa i sig en god, varm och krämig soppa?

Krämig jordärtskocks- och blomkålssoppa med vitlöksbröd

När soppa står på menyn hos någon matkasse brukar det i regel innebära att någonting ska in i ugnen. Antingen ska grönsaker rostas för att få extra smak eller så är det som idag då vi gjorde riktigt smarriga vitlöksbröd. Vi började därav med att sätta igång ugnen på 225 grader.

Därefter hackade jag en gul lök fint, skalade och skivade jordärtskockor och några vitlöksklyftor gick samma öde till mötes. Till sist delade jag ett blomkålshuvud i mindre bitar och sen var i stort sett allt hackande klart för idag.

En stor kastrull hettades sen upp med lite olja i. När den fått upp värmen frästes löken, jordärtskockorna och hälften av blomkålen i några minuter. Under tiden passade jag på att skölja ett paket vita bönor som sen även de slängdes ner i kastrullen tillsammans med 2 tärningar grönsaksbuljong och en liter vatten. Det hela fick sen koka ihop i ca 10 minuter tills skockorna blivit helt mjuka.

Under tiden passade vi på att göra vitlöksbröd. En kvarts kruka timjan finhackades och rördes ihop tillsammans med lite rumstempererat smör (som man borde tagit ur kylen direkt om hela receptet gåtts igenom innan start…) och en klyfta pressad vitlök. Vitlökssmöret breddes sen ut över två stycken ciabattas som vi delat mitt itu och bröden tog sen plats i mitten av ugnen för tillagning i några minuter.

Innan vi gav oss på den sista delen av soppan var det dags att ta itu med den sista hälften av blomkålen som inte hamnat i soppan. Den stektes upp i en stekpanna med lite olja, salt och peppar så att den fick en fin färg. Därefter var det dags att mixa soppan slät, men först tillsattes ca 1,5 dl rysk yoghurt, en matsked honung och en skvätt vitvinsvinäger, sen gick jag lös med stavmixern och mixade soppan slät och fin.

Den krämiga jordärtskocks- och blomkålssoppan serverades sen toppad med rostad blomkål och några kvistar timjan samt ett gott nybakat vitlöksbröd.

Dagens rätt av Linas Matkasse bjöd på fina smaker och enkel matlagning. En perfekt tisdagsmiddag helt enkelt.

Slutbetyg: 4,5 av 6 matkassar

Lämna gärna en kommentar

Kommentera

 
Login/Register access is temporary disabled

Betala mindre för din matkasse!
Med vårt nyhetsbrev missar du inga erbjudanden och kan utnyttja din prenumeration till max.

Stäng