Laktosfri matkasse

Många människor är idag mer eller mindre laktosintoleranta. Kanske upplever du att även du får ont i magen när du ätit eller druckit mjölkprodukter, eller kanske har du redan fått diagnosen laktosintolerans? Här kan du läsa mer om laktosfria matkassar och jämföra leverantörer som har det i sitt sortiment.

VeckansMiddag

“Barnkasse” “Ekologisk” “GI” “Glutenfri” “LCHF” “Vegetarian” “Laktosfri”

VeckansMiddag levererar i Blekinge, Skåne, Halmstad, Växjö, Kalmar, Stockholm, Uppsala och Södertälje.

User rating:
8
2 City Gross Matkasse

City Gross Matkasse

“Barnkasse” “Ekologisk” “Glutenfri” “Laktosfri” “Vegetarian”

City Gross levererar till hela landet.

User rating:
6

Matkasse laktosfri

Eftersom det är så många människor som idag lider av allergier så som laktosintolerans, så erbjuder många av våra leverantörer självklart även en laktosfri matkasse som fungerar perfekt om man är just laktosintolerant. Kockar och dietister planerar, köper in och levererar specialanpassade matkassar för personer med just laktosintolerans. Det som skiljer denna typ av kasse från andra matkassar är att alla produkter som vanligtvis innehåller laktos har bytts ut mot laktosfria alternativ.

En laktosfri matkasse innehåller kompletta måltider där man uteslutit mjölkprodukter, genom att ersätta dessa med vegetabiliska alternativ. Den kan även innehålla mjölkprodukter där laktos (mjölksocker) har tagits bort. Laktosfria matkassar finns oftast som ett alternativ till en del av våra leverantörers vanliga matkassar. Allt i matkassen är detsamma som den vanliga matkassen, med undantaget att leverantören har ersatt laktosprodukter med laktosfria alternativ. Med en laktosfri matkasse får du därför mat som smakar precis som vanligt, men som inte innehåller laktos. Du kommer inte känna av några magsmärtor eller ens få en orolig mage i samband med de middagar du finner i denna matkasse. Kom dock ihåg att du även måste äta laktosfritt under resten av veckans måltider, d.v.s. frukost, lunch och snacks. Medan du prenumererar på din laktosfria matkasse, finner du allt du behöver för din middag i kassen, t.ex. inspirerande och enkla recept och tillhörande råvaror finns nedpackade i kassen. Du slipper planera, köpa in och kånka hem dina råvaror då detta redan har gjorts av kockar och kostexperter via leverantören. Med matkassen Bra Mat Hemma kan du testa en laktosfri kasse för hela familjen  från 499 kronor. Spana in vårt Bra Mat Hemma omdöme för att se om det är en kasse för dig!

Du kan hos många av våra leverantörer även välja mellan hur många middagar och för många personer matkassen ska räcka till, t.ex. finns det matkassar för 3-5 middagar som räcker till 2-6 personer. Dessutom kan du välja hur ofta kassen ska levereras hem till din dörr. Vissa leverantörer erbjuder nämligen både veckoleveranser och leverans varannan vecka.

Recepten som lägger grund till veckomaten i en laktosfri matkasse är utförliga och snabba att tillaga. Oftast tar en middag cirka 25-40 minuter att tillaga. Även om alla råvaror som behövs finns med i matkassen hos de flesta leverantörer är det vissa basprodukter du bör ha hemma oberoende vilken leverantör du väljer. T.ex. kan du behöva olja, kryddor och mjöl, men dessa kan du läsa om mer på leverantörens hemsida. För att läsa mer om vilka leverantörer som erbjuder ett laktosfritt alternativ kan du kika in i vår lista där vi jämför matkassar, där du enkelt ser vilka kassar som har en laktosfri kasse med hjälp av symbolen med en överstruken mjölkflaska.

Laktosfri barnkasse för laktosintoleranta barn

Barn är ofta mer känsliga för laktos än vuxna, och deras intolerans kan vara betydligt mer tydlig. Laktosintoleranta barn få ofta ont i magen och måste ofta besöka toaletten. Dessutom blir de ofta lättirriterade efter att ha ätit eller druckit något med laktos t.ex. mjölk, yoghurt eller andra mejeriprodukter med laktos. En laktosfri barnkasse kan vara en enkel lösning av problem som kan uppstå i en familj där en eller flera av barnen är laktosintoleranta. Som du kan se ovan så finns det flera leverantörer som erbjuder laktosfri matkasse, varav några med fokus på barns smakpreferenser s.k. laktosfri barn-eller familjekasse.

Laktosfri matkasse för barn har fokus laktosfria recept som gillas av barn, men även på föräldrarnas önskan om att maten ska vara extra lättlagad och att det ska kunna tillagas snabbt. Denna typ av matkasse utgår mycket från barnens favoriträtter som leverantörerna har omvandlat till sunda middagar som är både goda, varierade och näringsmässigt välbalanserade.

Laktosfri matkasse innehåller alltid naturligt laktosfria produkter och råvaror, t.ex. ris, kyckling och tomat. Dessutom packar leverantörerna ner specialprodukter t.ex. laktosfri crème fraiche och laktosfri fetaost. En av matkassarna som har laktosfria kassar för barn är Linas Matkasse, där du dessutom kan ta del av Linas Matkasse rabattkod för att prova en kasse för bara 299 kronor.

Vad är laktosintolerans?

Idag är allergiska besvär från livsmedel. Att vara laktosintolerant innebär att man inte tål laktos (mjölksocker) som finns naturligt i många mjölkprodukter. I en laktosreducerad kost bör man enbart använda mjölkprodukter i en begränsad mängd vid matlagning. Denna typ av kost innehåller mycket grönsaker, kött, ägg, hårdost som lagrats mer än två månader samt fet fisk. Ofta kan 2-3 gram laktos per måltid tolereras även av de som är laktosintoleranta vilket är ungefär den mängd laktos som finns i 1 dl mjölk. När man talar om en laktosfri kost utesluter man alla produkter som innehåller laktos, även i matlagningen. Detta är nödvändigt för människor som inte blir symptomfria av en laktosreducerad kost. En laktosfri kost är dock att föredra för de flesta som får en orolig mage efter intag av mjölkprodukter. Vi rekommenderar då att man beställer en laktosfri matkasse då man kan vara säker att man får produkter som är just laktosfria.

Laktos är en sammansatt sockerart som finns naturligt i mjölkprodukter. Sockerarten består av glykos och galaktos. För att kroppens ska kunna tillgodogöra sig näringen från laktos måste den brytas ner till enkla sockerarter, och då krävs det ett speciellt enzym som kallas för laktas. Om kroppen inte kan producera laktas i tillräckligt stora mängder, och i vissa fall kanske inte alls kan laktos inte bli går laktosen ospjälkad ut i tjocktarmen, förjäses och magsmärtor, gasbildning och andra otrevliga magåkommor uppstår som följd. Väljer du en laktosfri matkasse får du bort alla dessa symptom, om du även ser till att äta laktosfritt övriga måltider under dagen!

Det finns olika typer av enzymbrist:

Fullständig laktasbrist, vilket är medfött och mycket ovanligt.

Primär laktasbrist, vilket innebär att produktion av enzymen laktas avtar allteftersom. Ofta tål man små mängder av laktos i maten.

Sekundär laktasbrist, uppstår t.ex. efter skada på tarmslemhinnan orsakat av bl.a. celiaki eller tarminfektion.

Vet man inte vilken kategori man tillhör kan man prova sig fram med en laktosreducerad kost, men vill man snabbt få bukt med sin oroliga mage som man vet beror på mjölk är laktosfri kost att rekommendera. En laktosfri kost innebär att man äter och dricker enbart produkter som har 0-0,1 g laktos per 100 gram livsmedel.

Några exempel på laktosfria livsmedel som kan ingå i en laktosfri kost:

  • Frukt, grönsaker, potatis och rotfrukter
  • Bröd som inte har bakats med mjölk eller mjölkpulver t.ex. knäckebröd
  • Pasta, mjöl och gryn
  • Hårdost som lagrats mer än två månader
  • Olja, mjölkfritt margarin
  • Socker
  • Rent kött, fisk och ägg

 

Hoppas du lärt dig någonting om laktos, laktosfria matkassar och livsmedel i helhet. Läs gärna vidare på sidan för att hitta din bästa matkasse för dina önskemål.

Login/Register access is temporary disabled

Betala mindre för din matkasse!
Med vårt nyhetsbrev missar du inga erbjudanden och kan utnyttja din prenumeration till max.

Stäng