Glutenfri matkasse

Här kan du läsa mer om och jämföra leverantörer som har glutenfria matkassar.

Rekommenderas Årstiderna

Årstiderna

“Vegetarian” “Ekologisk” “Glutenfri”

Årstiderna levererar till stora delar av landet. Kolla deras hemsida för en full lista av alla städer.

User rating:
8.5
2 VeckansMiddag

VeckansMiddag

“Barnkasse” “Ekologisk” “GI” “Glutenfri” “LCHF” “Vegetarian” “Laktosfri”

VeckansMiddag levererar i Blekinge, Skåne, Halmstad, Växjö, Kalmar, Stockholm, Uppsala och Södertälje.

User rating:
8
3 City Gross Matkasse

City Gross Matkasse

“Barnkasse” “Ekologisk” “Glutenfri” “Laktosfri” “Vegetarian”

City Gross levererar till hela landet.

User rating:
6

Matkasse Glutenfri

Glutenfri matkasse innehåller kompletta middagar med recept och råvaror som ger dig en varierad och välsmakande middagsmeny med mat som mättar bra. Listan ovan är vårt matkasse bäst i test för glutenfria kassar. En glutenfri matkasse är för dig som själv inte tål gluten, eller om någon annan i familjen är glutenintolerant. Alla livsmedel i matkassen är glutenfria och måltiderna har skapats av våra leverantörers kockar tillsammans med kostexperter som också noggrant beräknat näringsvärdet av måltiderna. På tallriken finner du massor av goda grönsaker, kött eller fisk och en liten mängd av glutenfria kolhydrater.  Eftersom matkassen är komplett och levereras direkt till din dörr, slipper du både planera, handla och släpa hem livsmedel för din matlagning.

Hur vanligt är glutenintolerans?

Som det ser ut idag är cirka 1 % av Sveriges befolkning glutenintoleranta, vilket innebär en överkänslighet mot ämnet gluten, som finns i vete, korn och råg. Vet man om att man får en extra orolig mage efter att man ätit något med gluten så kan man alltså vara glutenintolerant. För att kunna utesluta rätt saker måste man ha koll på vilka matvaror som är glutenfria. Detta kan i början vara svårt eftersom gluten finns i så många produkter. För att säkerställa att man får en glutenfri kost kan man prova en glutenfri matkasse. I en sådan matkasse finns endast glutenfria livsmedel och recept för måltider som är noga sammansatta av kostexperter. Du slipper oroa dig över vad livsmedlen innehåller och kan enkelt tillaga riktigt smakliga middagar på nolltid.

Även om man skulle kunna anpassa våra leverantörers ordinarie matkassar och ta bort eventuella produkter som innehåller gluten är det ibland svårt att veta exakt vilka produkter som innehåller gluten. Därför är en glutenfri matkasse att föredra om man är glutenallergiker. Detta är något som en del av våra leverantörer har tänkt på, då de tycker det är viktigt att middagen ska vara både trevlig, enkel och god, även för den med glutenintolerans och som därför behöver vara extra noga med kosten. En del av våra leverantörer har därför valt att även erbjuda en glutenfri matkasse som komplement till deras ordinarie matkassar.

Vad innehåller en glutenfri matkasse?

Våra leverantörers glutenfria matkasse är skräddarsydd för dig som vill eller behöver undvika gluten. Du får en färdigkomponerad veckomeny med enkla, goda och snabblagade recept och en stor variation av bl.a. färskt svenskt kött, kyckling och fisk. Givetvis är alla råvaror glutenfria. Alla råvaror som är nedpackade i matkassen är färska. Fisken kommer från hållbara bestånd, och kyckling och kött från svenska gårdar.

I matkassen finner du alltid:

 • Svenskt och butiks-styckat kött, kyckling, och fisk
 • Frukter och grönsaker (ofta ekologiska efter säsong)
 • Lättlagade, snabba och goda recept

Allt utom vissa basvaror ingår i matkassen. Livsmedel som du bör ha hemma och som vanligtvis inte ingår i leverantörernas matkassar är bl.a. salt, peppar, socker, olja och olika kryddor, men dessa kan du läsa mer om på leverantörens hemsida.

Glutenfria matkassar är särskilt bra för glutenintoleranta personer, men är även bra för andra människor som kanske vill äta lite hälsosammare. Eftersom glutenfri kost både är nyttigare och innehåller färre kolhydrater än en normalkost är det en väldigt nyttig matkasse.

En matkasse levereras till din dörr en gång i veckan med råvaror och recept som är specifikt framtagna för glutenintoleranta. Man kan, om man så önskar, ofta välja att leverantören ska leverera den glutenfria matkassen varannan vecka. Vårt tips är att välja en matkasse för t.ex. 4 personer även om ni bara är 2 personer i hushållet, då kan ni även få tillräckligt att packa ner till följande dags lunchlåda.

Fördelar med en glutenfri matkasse är bl.a. att det gör matlagningen enkel och snabb. Du slipper planera, handla in och kånka hem dina livsmedel. Du slipper oroa dig om du köper rätt produkter, d.v.s. om livsmedlen är glutenfria eller inte. Måltiderna är goda, snabba att tillaga och noggrant beräknade då det kommer till näringsvärdet. Allt detta är gjort av kockar och kostexperter via leverantören. Dessutom levereras matkassen direkt till din dörr, vilket sparar dig tid och krångel att ta dig ner till livsmedelsbutiken och hem. Allt fler väljer att använda detta koncept och det är enkelt att förstå varför. Att lägga över planering av menyer, recept, inköp och leverans av allt detta direkt till din dörr är både praktiskt, enkelt och spar tid. Läs vårt Årstiderna omdöme och lär dig mer om matkassar. Sammanfattningsvis kan vi påstå att en glutenfri matkasse är perfekt för personer med glutenintolerans.

Glutenfria matkassar finns även för barnfamiljer där fokus ligger på lättlagade, barnvänliga och självklart glutenfria recept. I övrig är det samma innehåll i denna typ av matkasse som en ordinarie glutenfri matkasse, d.v.s. råvaror är glutenfria.

Vad är gluten?

Glutenintolerans, även kallat för Celiaki, innebär att man inte tål gluten. Gluten är ett protein som finns i bl.a. mjöl och är sammansatt av bl.a. gliadiner och gluteniner. Glinadiner finns i vete, havre, råg och korn och det är själva gliadinet som kan orsaka överkänsligheten mot gluten. Gluten intolerans innebär att tarmslemhinnan kan skadas och näringsämnen går förlorade. Biverkningar som kan uppstå är att man får en orolig mage med t.ex. gasbildning och diarré.

Glutenfri kost råder dock bot på detta genom att man då utesluter glutenprodukter, d.v.s. man äter inte livsmedel som innehåller sädesslag som vete, havre, råg eller korn. Livsmedel i en glutenfri kost får innehålla max 0,3 gram protein från gluten. Väljer du en glutenfri matkasse slipper du orolig mage då du får recept och livsmedel som är glutenfria– kom dock ihåg att du även måste äta glutenfri kost de övriga måltiderna, d.v.s. frukost, lunch och eventuella mellanmål. Gastrofy låter dig skapa din egen matkasse och är ett bra val för glutenfria kassar. Just nu har vi en Gastrofy rabattkod på sajten vilket ger dig rabatt på din första matkasse.

Några exempel på glutenfria livsmedel som kan ingå i en glutenfri kost:

 • Frukt, bär och juice
 • Grönsaker, potatis och rotfrukter
 • Kött, fisk, inälvsmat och ägg
 • Produkter från arrowrot, t.ex. mjöl, gryn och flingor
 • Bovete, majs, hirs, ris, soja, majsena och tapioka
 • Särskilda glutenfria produkter t.ex. glutenfritt bröd, pasta, skorpor
 • Matfett och matoljor
 • Mjölk och mjölkprodukter
 • Potatisfibrer och betfibrer

Login/Register access is temporary disabled

Betala mindre för din matkasse!
Med vårt nyhetsbrev missar du inga erbjudanden och kan utnyttja din prenumeration till max.

Stäng