Ekologisk matkasse

Här kan du läsa mer om och jämföra olika leverantörer som har ekologiska matkassar i sitt sortiment. För dig betyder en sådan matkasse att du kan spara in tid och samtidigt få ett bättre samvete, då du vet att det du äter inte påverkar klimatet på samma vis som andra alternativ skulle ha gjort.

Rekommenderas Simple Feast

Simple Feast

“Ekologisk” “Vegetarisk”

Simple Feast levererar i Stockholmsområdet.

User rating:
9.5
Rekommenderas 2 Årstiderna

Årstiderna

“Vegetarian” “Ekologisk” “Glutenfri”

Årstiderna levererar till stora delar av landet. Kolla deras hemsida för en full lista av alla städer.

User rating:
8.5
3 City Gross Matkasse

City Gross Matkasse

“Barnkasse” “Ekologisk” “Glutenfri” “Laktosfri” “Vegetarian”

City Gross levererar till hela landet.

User rating:
6

Matkasse ekologisk

Ekologisk matkasse är en matkasse som främjar bättre hälsa för dig. Dessutom är påverkan på klimatet så liten som möjligt, då leverantörerna väljer ut de råvaror hur de producerats på ett hållbart och ekologiskt vis. Att äta ekologiskt är att äta mer klimatsmart – ett steg i rätt riktning då man vill minska sin inverkan på jorden.

Hur påverkar det vi äter klimatet?

Det handlar inte bara om långa transportsträckor och lastbilstransporternas avgasutsläpp, utan hur livsmedlen produceras. Processen fram till slutprodukten har även den en stor andel i klimatpåverkan. Ekologiska eller klimatmedvetna råvaruval går även väl i linje med Livsmedelsverkets aktuella kostråd, där både miljö och hälsa anses gå hand i hand.

Det finns olika fördelar med en ekologisk matkasse, dels får du i dig nyttigare mat om du äter ekologiskt och dels är det bra för naturen, djuren och klimatet i allmänhet. Du slipper planera, åka ner till livsmedelsbutiken och handla samt sedan kånka hem dina matvaror från butiken då allt detta sköts av leverantören av din matkasse (läs vårt Mat och Ro omdöme för mer inspiration om leverantörer). Du sparar därför tid som i stället kan användas till mycket roligare saker, så som familj, vänner och andra intressen. Då det kan vara svårt att beräkna värdet av den näring som ens måltider har, kan det kännas skönt att ett proffs har gjort detta åt dig. Du får näringsberäknade och färdigkomponerade måltider levererat i form av färska och ekologiska råvaror samt recept med enkla instruktioner för hur du ska tillaga maten.

Idag väljer många att äta mer ekologiskt och det finns relativt många leverantörer som erbjuder just ekologiska matkassar. Vissa leverantörer fokuserar helt på att ha enbart ekologiska råvaror, medan andra har något mindre andel ekologiska produkter i sina matkassar. Väljer man en ekologisk matkasse innehåller den alltid minst 50 % ekologiska råvaror och i vissa fall består matkassen helt av ekologiska råvaror. Matkassen hos våra leverantörer består av ekologiska, säsongsbetonade och närproducerade kvalitetsråvaror där cirka 75 % i snitt är miljömärkt/ekologiskt. Är du gluten- eller laktosintolerant finns det hos vissa leverantörer även varianter av ekologisk matkasse även för er.

Valet är därför ditt, hur stor andel ekologiska råvaror som din mat ska innehålla samt till hur ofta och till hur många personer som du vill att en matkassens innehåll ska räcka. Du kan t.ex. beställa hemleverans av matkassar i Stockholm och de flesta städer i Sverige varannan vecka hos vissa leverantörer eller kanske äta ekologiskt tre gånger i veckan, om du vill äta annat under resten av veckan. Eftersom kostexperterna har tagit fram en helhetslösning för dina måltider så vet de hur mycket som kommer att gå åt under veckan, och allt kommer att användas i din tillagning av maten, vilket betyder att du slipper kasta bort en massa råvaror som du inte använt. Genom att beställa en ekologisk matkasse är det enkelt att bli både miljö- och hälsomedveten.

En ekologisk matkasse är bra för dig, naturen, djuren och klimatet. Du får mer vegetariskt på din tallrik och varierande måltider för de antal dagar du beställer matkassen. Den nyttiga och bästa matkassen levereras direkt till din dörr, antingen varje eller varannan vecka beroende på vad du väljer att beställa hos våra leverantörer. Matkassen innehåller förutom de hälsosamma färskvarorna även enkla och tydliga recept där du får steg-för-steg instruktioner till hur du ska tillaga dina måltider.

Vad betyder ekologiskt?

Ekologiska råvaror har producerats på ett hållbart sätt både för naturen och för djuren. Det innebär att konstgödsel och bekämpningsmedel inte får användas vid odling samt att djur ska kunna äta och bete sig på ett naturligt sätt, t.ex. får djuren gå utomhus och få utlopp för sitt naturliga beteende. Djurens foder är ekologiskt och framställs i huvudsak på bondens egen gård. Dessutom får djuren inte medicineras med antibiotika i förebyggande syfte. I och med att ekologiskt jordbruk leder till renare vattendrag så minskar den även miljöpåverkan och samtidigt gynnar det den biologiska mångfalden.

För att slutprodukterna ska få kallas för ekologiska regleras även t.ex. tillsatser. Som tumregel kan man säga att ju naturligare råvarorna är och ju mindre de har bearbetats, desto bättre och mer näring tillför de vår kropp. För natur, djur och klimat handlar detta om att produktionen är så naturlig som möjlig och att råvarorna inte transporteras alltför långa sträckor, då detta leder till större utsläpp. Just därför är ekologiska råvaror ofta närproducerade och en ekologisk matkasse innehåller närproducerad mat, i den mån det går.

Vad innehåller ekologiska matkassar?

En ekologisk matkasse består till största del av färska EU-ekologiska och KRAV-märkta livsmedel. Råvarorna som våra leverantörer väljer att inkludera i kassen värnar alltid om djur, natur, klimat och för att du ska må bra.

I våra leverantörers ekologiska matkasse ingår bl.a.:

  • Ekologiska mejerivaror
  • Färskt svenskt ekologiskt kött och kyckling från svenska gårdar
  • Färsk fisk från hållbara bestånd
  • Ekologiska grönsaker, rotfrukter samt frukt

Du får aldrig frysta råvaror i våra leverantörers matkassar, alla råvaror är färska. Eftersom ekologiska matkassar ofta innehåller närproducerade råvaror så är matkassarnas innehåll säsongsbetonat. D.v.s. våra leverantörer anpassar produkterna i matkassen efter den rådande årstiden och prioriterar alltid råvaror med svenskt ursprung framför importerade. Leverantörerna eftersträvar alltid att packa ner produkter som är helt fria från tillsatser samt rättvisemärkta livsmedel i sin ekologiska matkasse.

Skulle du vilja prova en ekologisk matkasse finns det erbjudanden för nya kunder hos många av våra leverantörer. I vissa fall får du en bra rabatt på din första matkasse och skulle du mot förmodan inte vara nöjd kan du enkelt avsluta ditt abonnemang och hos vissa leverantörer kan man enkelt pausa sitt abonnemang eller ta med det dit man ska om man ska resa bort. Kika här på sidan om det finns någon aktuell Bra Mat Hemma rabattkod eller erbjudande från någon annan leverantör. På så sätt kan du testa konceptet och se om det är något som passar ditt hushåll.

Login/Register access is temporary disabled

Betala mindre för din matkasse!
Med vårt nyhetsbrev missar du inga erbjudanden och kan utnyttja din prenumeration till max.

Stäng