Linas kasse för två – Del 4

Söndag idag och dags för ett nytt inlägg. Om du tycker att denna veckas mat varit tilltalande tycker jag du läsa vår Linas Matkasse recension här på sidan. Annars följer nu den sista delen i vårat test av Linas kasse för två.

Citron- och lagerbladsbräserad kalkon med dijonsenap och vintergrönsaker

Receptet hade betäckningen ”Tuff” vilket involverar lite fler moment och tar lite längre tid. Det tog oss ca 40 minuter att ha maten serverad på bordet och resultatet blev mycket bra. Vi råkade dock vara lite för heta på gröten och tog allt från plattan lite för tidigt vilket resulterade i att kalkonen inte var helt färdig i mitten. Som tur är hade vi kvar buljongen vi kokade allt i och kunde färdigställa den. Den blev lite torr på ytterkanterna på grund av detta dock.

Vi började med att fylla en stor kastrull med 1 liter vatten och ett par tärningar kycklingbuljong. Tillsatte 3 lagerblad och juicen från en hel citron för att sedan låta den blivande buljongen koka upp under lock. Därefter skalade vi och skar bakpotatis och rotfrukter i små bitar samt klyftade en halv rödlök. Alla dessa ingredienser skulle sedan ner i buljongen i olika ordning, först gulbeta och kålrot, sedan allt förutom rödlöken – även hela kalkonfilén i en bit – och till sist åkte rödlöken ner. Allt fick sjuda under lock i intervallerna 10 minuter + 10 minuter + 5 minuter.

Under tiden vi väntade på att sjudande skulle bli färdigt fortsatte vi med att göra en dragonyoghurt. Här skulle det sista av den grekiska yoghurten (som användes i måndags) blandas med 1/2 pressad vitlöksklyfta, 1 tsk torkad dragon och 1 kryddmått salt. Då vi gillar sås i denna familj spädde vi ut yoghurten med lite extra Crème Fraiche samt använde en hel vitlöksklyfta istället för en halv.

När kastrullen sjudit klart tog vi 2 1/2 dl av buljongen och hällde över i en ny kastrull där den fick koka upp på nytt. Resten av buljongen hällde vi över i gamla glasburkar för att frysa in och använda i matlagning senare under året. Perfekt att använda som bas till en soppa eller sås. När den nya kastrullen kokade togs den av plattan och mixades med en stor klick smör samt en nästan lika stor klick dijonsenap. Det mixades med stavmixer till en slät sås.

Kalkonen skars upp i skivor och voila maten färdig att serveras!

Slutbetyg: 4 matkassar av 6 möjliga.

Lämna gärna en kommentar

Kommentera

 
Login/Register access is temporary disabled

Betala mindre för din matkasse!
Med vårt nyhetsbrev missar du inga erbjudanden och kan utnyttja din prenumeration till max.

Stäng