Årstidernas Vegetariska matkasse – Del 3

Dags för redovisning av dag nummer tre med Årstidernas vegetariska kasse och dagens recept verkar vara veckans bottennapp. Det kändes som att det saknades något, typ lite god pasta eller något, nu blev det mest bara kikärtor med lite sallad och lök. Hur som, det smakade gott men blev lite enformigt. Här kommer tillvägagångssättet.

Ljumna kikärtor och Cime di rapa med varm citron, avokado och pocherat ägg

För att tillreda dagens maträtt började jag igår, när jag var klar med Linsdaalen, med att lägga påsen med kikärtor i en skål med vatten och ställa in i kylen. Idag när det nu var dags för middag hällde jag av vattnet och kikärtorna som nu var stora och fina fick ta plats i en stor kastrull fylld med nytt vatten för att kokas mjuka i ca 30 minuter.

Under tiden kikärtorna stod på spisen passade jag på att skölja hjärtsallad och tomat. Hjärtsalladen fick rinna av medans jag började med att skapa dagens sallad som bestod av tomat och avokado. Fruktköttet gröptes ut ur avokadon och sedan tärnades både tomat och avokado för att sist blandas och toppas med lite citronsaft, salt och peppar.

Därefter hettade jag upp en stekpanna, torrrostade lite solroskärnor och la i en skål innan jag hällde i lite olja i pannan och stekte på en halv citron så att den blev genomvarm och fint gyllene. När citronen var varm och klar satte jag ytterligare en kastrull med vatten på spisen för att koka upp inför pocheringen av ägg.

I väntan på att vattnet skulle koka passade jag på att skala och skära lök och vitlök i tunna klyftor. Även hjärtsalladen delade jag i klyftor efter att det nedersta på den skurits bort. Löken stektes sen genomskinlig i stekpannan med lite ny olja och när den blivit blank och fin, tillsattes 2 dl av kokvattnet från kikärtorna tillsammans med hjärtsalladen  i pannan och allt fick koka ångkoka i 6-7 minuter.

I väntan var det dags för något jag aldrig gjort förut. Nämligen att pochera ägg!  Vattnet kokade nu och innan det var dags att hälla ner ägget saltades det hårt och lite vinäger tillsattes. Ägget knäcktes ner i en liten skål för att enklare kunna hällas ner i vattnet. Värmen sänktes på spisen så att vattnet var precis under kokpunkten och jag vispade i vattnet så att det bliv en virvel i mitten av kastrullen. Ägget hälldes försiktigt ner i virveln och pocherades i ca 2-3 minuter innan jag plockade upp det med en hålslev.

Nu var allt klart och kikärtorna blandades med den kokta salladen & löken, det hela serverades sen med varm citronsaft, rostade solrosfrön och avokado-tomatsallad. Allt toppat med ett pocherat ägg.

Som sagt var denna rätt inte min favorit utan jag tycker att det blev lite mycket jobb för lite nöje. Men smaken är som baken och alla rätter kan ju inte vara för mig. Dessutom är jag glad över att jag fick testa på att pochera ägg!

Slutbetyg: 2 av 6 matkassar

Lämna gärna en kommentar

Kommentera

 
Login/Register access is temporary disabled

Betala mindre för din matkasse!
Med vårt nyhetsbrev missar du inga erbjudanden och kan utnyttja din prenumeration till max.

Stäng