Årstidernas Veganska matkasse – Del 2

Dags för dag två med en vegansk matkasse från Årstiderna och jag är taggad till tårna. Det sista jag gjorde igår innan det var dags att diska var nämligen att starta förberedelserna inför dagen genom att lägga en påse vita bönor i blöt i en bunke. Smart och kul att få göra sina egna förberedelser tycker jag. I alla fall när det är så enkelt som att öppna en påse bönor och hälla på vatten.

Bönotto med purjolök, svamp och timjan

Dagens rätt var bönotto med purjolök, svamp och timjan, en mycket trevlig smakkombo om du frågar mig som är en riktig svampälskare. Att få kombinera detta med vita bönar är något jag inte gjort tidigare vilket var väldigt kul att få testa. Det är ju det som är en del av charmen med matkassar, att just få inspiration och testa nya rätter.

Nu till matlagningen! Vi började med att hälla av vattnet av bönorna som legat i blöt över natten. Därefter la vi dem i en kastrull och fyllde på med nytt ”friskt” vatten. Innan vi la det hela på plattan för kokning i ca 30 minuter sköljde vi ett par kvistar timjan och slängde ned de i grytan tillsammans med bönorna. Även dagens recept bjöd på nötter och denna gång var det mandlar som skulle rostas gyllene i en stekpanna tillsammans med lite olja. Det fick bli steg nr två för dagen och när de rostats slängde jag på lite flingsalt innan det var dags att grovhacka dem.

När mandlarna var hackade var det hög tid att gå på purjolöken, vitlöken och svamparna. Allt sköljdes och skalades, purjon skivades i tunna skivor, 2 vitlöksklyftor finhackades och svampen skivades den också, dock inte i lika tunna skivor som purjon. När vi ändå höll på så passade vi på att skölja lite ruccola också.

Nu till den sista delen vilket innebar skapandet av bönotton. Purjolök och den hackade vitlöken saturerades (vilket betyder att den ska mättas, alltså få den där lite genomskinliga färgen), innan receptet föreslog att man skulle hälla i en deciliter vitt vin och låta det ånga bort vilket jag självklart gick med på. Därefter tillsattes ca hälften av de kokta bönorna och ca 2 deciliter kokvatten från samma gryta (resten av bönorna fick ligga kvar i grytan med kokvattnet och vänta på morgondagen i kylen). En buljongtärning smulades ned och det hela fick puttra några minuter innan det smakades av med timjan, citronsaft, salt och peppar.

Medans jag väntade på att vinet skulle ånga bort drog jag igång med svampen som även den skulle stekas. Först värmdes en annan panna upp med lite olivolja. Ner åkte en oskalad vitlöksklyfta som jag gjort platt med platta sidan av en kniv. Detta för att ge god smak åt oljan. Vitlöksklyftan fick dra någon minut innan den togs bort och svampen tog vitlökens plats. Även svampen kryddades rikligt med timjan och lite salt & peppar.

Innan servering vändes svampen ned i bönotton och allt serverades sedan i djupa tallrikar toppat med ruccola och rostade mandlar.

Slutbetyg: 5 matkassar av 6 möjliga.

Lämna gärna en kommentar

Kommentera

 
Login/Register access is temporary disabled

Betala mindre för din matkasse!
Med vårt nyhetsbrev missar du inga erbjudanden och kan utnyttja din prenumeration till max.

Stäng