Vego på julbordet

Varje år bjuds det på fler och fler vegetariska och veganska julbord runt om i Sverige. Vill du också köra på ett vegojulbord i år, eller bara ha några fler vegetariska inslag? Här hittar du några vegorecept för inspiration. Läs mer om vilka matkassar som kör på julkassar i år.

Griljerad vegansk julskinka

I de flesta matvarubutiker kan du hitta många veganska köttsubstitut. Astrid och aporna är ett populärt alternativ som har veganska alternativ på allt från köttbullar till parmesanost. Såklart finns det också en variant på julskinka, för dig som vill göra ditt julbord lite djurvänligare.

Griljera “skinkan” som du skulle gjort med en vanlig skinka, med senap och ströbröd. Jag gillar att blanda senapen med lite sirap och olja. Smeta på senapssåsen på skinkan och strö sedan över ströbröd och ställ in i ugnen.

Griljerad rotselleri

Ett alternativ till en vegansk julskinka är att griljera en hel rotselleri. Detta är ett lite grönare alternativ för dig som nödvändigtvis vill imitera köttsmaken, utan bara ha en smarrig variant av rotselleri. När man griljerar den hel i ugnen blir den otroligt saftig.

Sätt ugnen på 175 grader. Skala rotsellerin och gnid in den i vegetabilisk olja och ställ in i ugnen i ca 2 timmar eller tills rotsellerin är mjuk helt igenom. Smeta på senapssåsen precis som i receptet innan och häll på ströbröd. Höj värmen till 225 grader och ställ in i ugnen ytterligare 10-15 minuter eller tills sellerin fått fin färg. Skiva upp och servera på julknäckebröd eller vörtbröd med ytterligare lite senap – mums!

Veganska köttbullar

Köttbullar är ett måste på julbordet, och det finns många alternativ till vanliga kött-köttbullar. Du kan dels köpa färdiga från till exempel Astrid och Aporna eller Anamma, med det finns också en hel del bra recept på vegobullar du kan göra själv.  Det finns så många olika alternativ för vegetariska och veganska köttbullar så det är svårt att bara välja ett, men googla för att hitta en variant som du tror passar dig.

Vegansk hovmästarsås med vita bönor

Hovmästarsås är något som många gillar på julbordet, och är dessutom superenkelt att göra själv. Blanda den med vita bönor för ett matigare alternativ, toppen för ett vegetariskt julbord. Här är vårt favvorecept:

1/2 dl senap
1 msk dijonsenap
1 msk farinsocker
1/2 msk äppelcidervinäger
ca 1 dl rapsolja
1 dl dill
salt & peppar
1 burk vita bönor

Blanda ihop senap, socker och vinäger i en skål. Blanda sedan ner lite olja i taget tills du får en lagom tjock senapssås. Blanda ner finhackad dill och smaka av med salt och peppar. Vill du lägga till bönor sköljer du bara av dem och vänder ner dem i såsen.

Saffranshummus

Jag gillar att ha massor av olika såser på julbordet (och alla andra bord, för den delen). En av mina favoritdippsåser är hummus, och att blanda ner lite saffran blir en fantastiskt god kombination och passar utmärkt på julbordet. Har du redan ett recept på hummus som du gillar kan du göra det och bara blanda ner ett paket saffran, annars har du ett recept här:

1 burk kikärtor
1 msk tahini
2 vitlöksklyftor
1 paket saffran
2 msk olivolja
1/2 dl vatten
salt & peppar

Häll av spadet från kikärtorna och skölj av dem. Riv eller finhacka vitlöken. Blanda ihop allt i en matberedare. Börja med lite vatten och ta mer ifall hummusen känns för tjock. Det kan ta någon minut för hummusen att bli helt slät, så ha tålamod!

 Det här var några av våra vegetariska favoriter på julbordet, hoppas du hittade lite inspiration. Självklart finns det oändligt många fler alternativ, sök runt på internet så hittar du hur mycket som helst. Även om du väntar på en julmatkasse inför juldagarna kan det vara käckt med några extra tillägg om du tycker att något saknas.

God jul från oss på Allt om Matkassar™, hoppas julborden smakar bra där ute!

Lämna gärna en kommentar

      Kommentera

      Login/Register access is temporary disabled

      Betala mindre för din matkasse!
      Med vårt nyhetsbrev missar du inga erbjudanden och kan utnyttja din prenumeration till max.

      Stäng